Programul de formare continuă Educația pentru media pentru profesorii care predau la treapta primară

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău invită profesorii care predau la treapta primară la programul de formare continuă Educația pentru media.  Programul, lansat de către UPSC în colaborare cu DW Akademie în anul 2020, oferă cadrelor didactice posibilitatea să predea disciplina opțională Educație pentru media în școală.

Cursul își propune să dezvolte competențele media ale cadrelor didactice din sistemul de învățământ primar (clasele a III-a/a IV-a), astfel încât, ulterior, profesorii să învețe elevii secretele limbajului media, să-i ajute să discearnă critic mesajele din presă și să-i îndemne să facă față avalanșei informaționale din secolul XXI.

Programul de formare continuă se va desfășura în format online, pe platforma Moodle, și va avea o durată de patru săptămâni. Acesta se va baza pe curricula și manualele școlare elaborate de Centrul pentru Jurnalism Independent, autoare – Loretta Handrabura și Natalia Grîu, aprobate de Consiliul Național pentru Curriculum din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Programul este structurat în patru module:

I. Educația pentru media: context valoric și impact social;

II. Calitatea și diversitatea informației

III. Efectele mediului virtual: avantaje și riscuri;

IV. Noile media în viața copiilor și comunicarea în mediul online

Programul de formare continuă are o durată de 90 de ore, dintre care 24 de ore reprezintă instruire, iar 66 de ore – lucru individual. Forma de evaluare finală se va realiza în baza unui proiect individual. La final, profesorii vor primi un certificat cu trei credite și vor avea posibilitatea să predea disciplina opțională Educație pentru media începând cu următorul an de studii – 2022-2023.

Profesorii de clasele primare care doresc să participe la programul de formare continuă Educația pentru media, organizat de Universitatea „Ion Creangă”, se pot înscrie la curs până pe data de 20 octombrie 2021. Instruirea va avea loc în luna noiembrie 2021.

Modul de înscriere la program:

Completați formularul de înregistrare accesând link-ul https://forms.gle/SntsMys5mMpHnj6w7

De asemenea, transmiteți, atașat, Confirmarea (vezi model ) prin care instituția confirmă că este interesată de predarea cursului în ciclul primar.

  • Telefon de contact: 069345133, Petrenco Liuba
  • Email: petrenco.liuba@upsc.md

Programul de formare continuă Educația pentru media este parte componentă a proiectului „Consolidarea competențelor de educație media” realizat grație parteneriatului durabil stabilit între Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” şi DW Akademie, susținut de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania (BMZ).